2012. október 3., szerda

Miért kel fel éjjel? Vasárnap esti okosság csütörtökön :-)

1. Hat-nyolc hónapos korban leggyakrabban a fogzás fájdalma zavarja meg a kisbabák éjszakai nyugodalmát, amit megint csak a szopizás vagy az összebújás fájdalomcsillapító hatása segíthet átvészelni. Ebben a korban jelentkezik a szeparációs szorongás is, vagyis a baba elkezd félni a számára ismeretlen emberektől, és erősebben kötődik szüleihez, így éjjel is többször meg kell győződnie a jelenlétükről.


2. Az alábbi cikk a La Leche Liga magyarországi honlapjáról való és arról szól, hogy az éjszakai ébredések nem csak természetesek és gyakoriak, de jó anya-gyerek kapcsolatot is feltételez, ha gyermekünk éjjel is jelzi, hogy szüksége van ránk, hiszen akkor tudja, hogy választ is fog kapni rá.

****Az éjszakai ébredés a jó szülő-gyermek kapcsolatra utal!****

A szülők gyakran nagyon megerőltetőnek tartják kisbabájuk vagy kisgyermekük éjszakai ébredését és abban reménykednek, hogy a kicsi mihamarabb átalussza az éjszakát. Egy mostanában napvilágot látott tanulmány teljesen új megvilágításba helyezi az éjszakai ébredést és az álomba kísérést egyaránt.A szülőknek leggyakrabban feltett kérdések egyike a súlygyarapodás mellett az éjszaka átalvására vonatkozik.
A „na és hogy alszik éjszaka?” kezdetű kérdés minden kisbabáról, kisgyerekről zajló beszélgetés fontos része, ezzel is azt hangsúlyozva, mennyire nagy jelentőséggel bír a szülők zavartalan alvása.
Elég egy pillantást vetni a könyvesboltok polcaira, azok is azt mutatják, hogy a szülőket és az alvással foglalkozó könyvek szerzőit is igencsak foglalkoztatja ez a téma.
Ráadásul ezek a könyvek többnyire mind azzal foglalkoznak, hogyan lehet egy kisbabát vagy egy kisgyermeket rávenni arra, hogy minél hamarabb elaludjon egyedül, majd fel se ébredjen egész éjjel illetve, hogyan lehet megváltoztatni „rossz” alvási szokásait.
„Rossz” alvási szokásnak a szülők és a társadalom elvárásaitól eltérőt szokás nevezni.
Csak kevés olyan könyv létezik, amely arról szól, miért és hogyan alszanak másként a gyermekek, mint a felnőttek és ezzel a gyermek iránti megértésért, alvási szokásainak elfogadásáért szállnak síkra.

Az elalvás elválást jelent.

Az Orvosi Pszichológiai Intézet Giessenben1 egy vizsgálat során a kisgyermekek alvási szokásait és ezzel összefüggésben kötődési minőségét vizsgálta. A kutatók abból indultak ki, hogy az elalvás egyfajta elválás, a felébredés pedig egy olyan helyzet, mint az elválást követő újraegyesülés, újra egymásra találás. Biztonsággal kötődő és bizonytalanul kötődő gyermekek alvási szokásait vizsgálták.A biztonsággal kötődő kicsik az elválással kapcsolatos érzéseiket, a negatívakat is nyíltan kimutatták. Mindeközben bizakodtak abban, hogy a mama visszajön és visszatérése után szemmel láthatóan nagyon örültek.Ezzel szemben a bizonytalan kötődésű gyermekek külsőleg teljesen rezzenéstelenül viselték az elválást és a visszatérést egyaránt. Viselkedésükből arra lehet következtetni, hogy nem akarták negatív érzéseiket kimutatni de a kötődést is elnyomták magukban, ami arra vezethető vissza, hogy a bizonytalan kötődésű gyermekek mamái gyermekeikkel visszautasítóan viselkednek.

Az ébredés egy szükséglet.

A vizsgálat kimutatta, hogy a biztonsággal kötődő gyermekek ritkábban alszanak el egyedül és gyakrabban felébrednek éjszaka, mint bizonytalan kötődésű társaik. Az éjszakai ébredés és a kisgyermek igénye arra, hogy szülei szeretettel álomba kísérjék tehát nem egy rossz szokás vagy viselkedési minta, amiről le kell nevelni őt, hanem a biztonságos szülő-gyermek kapcsolat jele.
De semmiképp se vonjuk le a tanulmány alapján azt a hibás következtetést, hogy az a gyermek, aki már kiskorában is hosszan képes aludni vagy egyedül elalszik, az nem kötődik biztonsággal a szüleihez.

Forrás:
Ajánlom alvás témában e blogot, rengeteg érdekesség és megnyugtatás van benne:
http://egyuttalvas.blogspot.hu

Mindenképpen ajánlom, a tíz ok amiért ne tanítsuk meg a gyermekünket aludni, hosszú de nagyon jó:
http://egyuttalvas.blogspot.hu/2009/11/10-ok-amiert-ne-tanitsuk-meg.html

7 megjegyzés:

  1. Hát akkor nálunk valami nagyon félresikeredett ... Dorka 2 hetes kora óta végigalussza az éjszakákat, ha megébred, nézeget, de egy hang nélkül visszaalszik EGYEDÜL!
    Végigolvastam az írást és nagyon nem értettem vele egyet.
    Nálunk is volt többször, hogy Dorka visított a kiságyban elalvás előtt, de SOHA nem hagytam, hogy sírva aludjon el. Előtte megnyugtattam bent az ágyban és elaludt magától. Ezt a cikk nem írja, pedig ennek kellene a normálisnak lenni és ezt kellene alapul venni, nem azt, hogy sírva alszik el. A másik elég szomorú, hogy nem vizsgálja ezzel összefüggésben a hiszti és a szeparáció közötti különbséget, mert az egész írás itt csúszik el. A dohányzás kialakulhat akkor is, ha a szülőktől látja, ha terhesség előtt dohányzott az anya, ha terhessgés alatt ... nyilván a stressz levezetéssel hozza összefüggésbe, még ha nem is írja ki egyértelműen, remélem az én gyerekem inkább sportolni fog, mit bagózni - bár nálunk mindenki szívja sajnos -.
    Azt írja, hogy "azok a vegyületek, amik a jó közérzetet biztosítják, kiürülnek agyából
    agyi és tesi stresszválaszrendszere túl érzékennyé válik" ... na ezt tartom a legnagyobb őrültségenk az írásban, hogy teljesen kiürül egy vegyület a szervezetből ... na ne, ilyen nem létezik.
    A ritmusos mozgás stb ... erről is csak annyi a véleményem, hogy Dorkának is volt majdnem 2 hónapja, amikor ringatni kellett, amikor a szoptatást abbahagytuk. Nagyon rossz volt és még fárasztóbb. napi 2-szer aludt így, szerencsére az esti elalvásnál nem volt gond.
    Régen is, most is azt tartom normálisank, ha a gyerek elalszik egyedül ... ha oviba megy, ki fogja dadajgani 3 évesen? Vagy akkor, amikor megtörténik az első nagyobb elszakadás és rakjunk rá egy lapáttal azzal, hogy elaludni sem képes önállóan? Ezzel nem okozunk stresszt?Vannak jó dolgok a blogban, de ezt nem nekem találták ki, ráadásul azt sugallja, hogy bármit csinálunk, mait leírt, azzal nem kényeztetjük a gyereket ... hát dehogynem ...és el is kapatjuk nagyon, hiszen nem hülye a gyerek! A "jóhoz" nagyon korán hozzászokik.
    Lehet, hogy mi fogjuk Dorkát ezek szerint nagyon keményen ... mégis azt tapasztalom, hogy nincs annál nagobb könnyebbség, amikor bárhol elalszik, most már más is le tudja rakni aludni és elvan nélkülem úgy, hogy napi 8 órát dolgozom. Emellett napi 2 óra nagyon aktív együttlétünk van, amikor nincs más, csak ő és én. Ez sokkal többet jelent, mintha felületesen mosás-főzés-vasalás-tv mellett vagyok együtt a gyerekkel.
    "röviden" :)))

    VálaszTörlés
  2. Amit még észrevettem: Áltudományos a poszt. Az "agyát mérgező stresszhormonok mossák át" és hasonló általános megfogalmazások azt a hitet keltik, hogy ha a gyereket egy minimális stressz éri csecsemőkorában, akkor már kiegyensúlyozatlan felnőtt lesz.
    A napi reitmust kell megtanulnia és akkor nem lesz gond, hiszen tudja mi után mi következik.
    Hát ez a kettő így jó hosszú lett ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Liz, én nem akartalak ezzel a poszttal megbántani. Benne is van hogy nem kell ellenkező esetben más következtetést levonni. Ez is csak egy vélemény mint millíó másik.
      Nekem a lelkemnek azért esett ez jól, mert a Lili anno SOHA nem aludt. Pedig volt napirendünk, sokkal jobban mint a Lénával, mert csak ő volt, nem kellett a másik gyerekért menni, tanulni, törődni. Mégis Lénus az aki egyedül el tud aludni, aki szintén bárhol alszik.
      Tudod a Lilinél engem rengeteget bántottak hogy én basztam el, miattam nem alszik, mert nem vagyok szigorú, bezzeg náluk nyolckor csend volt. Ébekig, igazából eddig a cikkig volt lelkiismeret furdalásom és most végre valaki azt mondja nem én vagyok a hibás. Hidd el Liz gyermek függő is a dolog, a Te Dorkád egy angyal és Te is nagyon ügyes vagy.
      Én ezt a posztot azoknak az anyukáknak szántam, akik éjszakáznak és már hulla fáradtak, erőnek szántam hogy ne legyenek elkeseredve, hogy az okoskodók ne bantsák őket annyira mint engem olykor annyian és oly sokszor és bántón. Szóval ez semmiképpen nem bántó bejegyzés akart lenni. Tényleg ott van hogy nem szabad belőle következtetéseket levonni.
      Lili amúgy most is rossza alvó, én is a papam is az volt világ életünkben. Éjjeli baglyok vagyunk, éjjel vagyok iszonyatosan aktív. Már nem keresem az okát. Sokat gondoltam Rátok tegnap. Puszi

      Törlés
    2. Jaj, dehogy bántottál meg, csak véleményt formáltam. Lehet hirtelen, de sajnos vagy nem sajnos, ami a szívemen az a számon.
      Mindenkinek más a gyereke, más a véleménye és ez így van rendjén. :)
      Visszaolvastam a blogodat az Arcív résznél ... most voltam a szülésednél, amikor Léna született és úgy bőgtem, mint egy gyerek! Nagyon szép volt! :)
      Ha jól értettem, de nem kell válaszolnod, ha nem akarsz, Léna előtt volt egy halva szülés? Liz

      Törlés
    3. Akkor jó!! :-)
      Hát igen sajnos ikreket vesztettünk a 23. Héten. Élve született, az egyik biztosan.
      Kemény volt, öt év kellett mire rászántam magam a Lénára. De szerencsére Isti nem adta fel és kitartott mert nagyon akart mégegy babát. Nagyon hálás vagyok neki ezért. Léna gyógyított meg engem, bár ha megkérdezi valaki hogy hábyadik gyerek a Buci, a stámmal azt mondom második, magamban meg azt gondolom a negyedik.Meg fogom írni majd a történetüket. Jár nekik is hely ebben a blogban. :-)

      Törlés
    4. Őszintén nagyon sajnálom ... de nagyon kíváncsi vagyok a történetetekre.

      Törlés
    5. Megírtam. Tül akartam lenni rajta. De jó volt kiírni magamból.:-)

      Törlés

Sikerült beállítanom a megjegyzés rovatot, így mostantól könnyebb lesz Megjegyzést írni.Ha nem tudtok bejelentkezni a névtelen elnevezésű profilt válasszátok! :-)