2012. július 11., szerda

Mese mese mátka

....avagy horror a gyermekek könyvespolcain....

A minap portalanítottam a gyerekszobában és a kezembe került egy mesekönyv.
Leegyszerűsítve tálalt pár mesét a híres testvér pártól, vastag papíron sok képpel, olyan történeteket amin sokan felnőttünk.
Elolvastam a pár sorosra rövidített összefoglalásokat, mert kerek mesének nem nevezném őket és hihetetlenül elképedtem. Az első gondolatom az volt hogy vágom ki a könyvet a kukába ( azóta ott is van), a második dolog amire gondoltam pedig az volt hogy mielőtt a Lili megtanul olvasni, át kell néznem szelektálás céljából a gyermekeknek íródott könyveinket, valamint nagyon oda kell figyelnem hogy a Lénusnak majd mit mesélek.

Azért hogy értsétek mire gondolok pontosan, három mesét összefoglalok Nektek.

1. Jancsi és Juliska

Gyatra anyagi körülmények között élő szülők elhagyják a gyerekeiket az erdőben. Azok a banyához kerülnek, ahol a fiút meg akarja enni a csoroszja. De a gyerekek kiszabadulnak és élve elégetik a vénséget.

2. Hófehérke

Meghal az anyukája a kislánynak, mosthája lesz. A mostoha elősször ki akarja vágatni a szívét, de a vadász megszánja. Mostoha rájön, álruhába egy mérges almával akarja eltenni láb alól. Majdnem élve eltemetik, még szerencse hogy szép. Csóktól felkel, mert pont arra ment a királyfi.

3. Piroska és a farkas

Egy folyton csak pirosba öltöző lányt és a nagymamáját megeszi a farkas. Odabennt kuksolnak a sötétben és rettegnek. De a vadász felvágja a hasát a dögnek így kiszabadulnak.

Na e mesék hallatán aludjon nyugodtam a gyerek, szépen csendben a kis éjjeli lámpánál ami árnyakat vet a falra!!! Ez olyan mintha én lefekvés előtt megnéznék egy horror filmet.
Aztán puszi és aludjak jól....

Ezek után a 'Kis gyufa árus lányról' , aki konkrétan megfagy mert nem mer hazamenni, meg a 'Boldog hercegről' nem is beszélek.

Persze tudom hogy tanító jellege is van a meséknek mint például az hogy nem állunk szóba idegenekkel. De szerintem nem mindegy hogy hány évesnek meséljük el a történeteket, mert egyből tuti nem fogja levonni a mese
tanulságát. Még akkor sem ha elmondjuk neki. Az meg megöli
magát a mese varázsát,ha azt szajkózzuk hogy nem kell félni ez csak kitaláció. Ráadásul akkor a mese tanulságát is megsemmisítjük.

Tudtam én hogy le kell takarítani azt a polcot, így rátaláltam a könyvre és jött a felismerés: nagyon oda kell figyelni mit olvasunk fel a gyermekünknek. Mert félni a legrosszabb dolog a világon és a rém mesék nélkül is sok ijesztő dolog vesz körbe bennünket. Ezért is utálom ha valaki nevelési célzattal ijeszgeti a gyereket ...
krampusszal,szurival és egyéb hasonlóságokkal.

Mindenestera, mi egyenlőre maradunk az 'Anna Peti' könyveknél. Meg végre leírom a malacos meséket amit a Lilinek találtam ki mikor még kis bölcsis volt.


BASSZUS ÁT KELL NÉZNEM A MESEFILMEKET IS!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sikerült beállítanom a megjegyzés rovatot, így mostantól könnyebb lesz Megjegyzést írni.Ha nem tudtok bejelentkezni a névtelen elnevezésű profilt válasszátok! :-)