2012. július 8., vasárnap

Vasárnap esti okosság :Szülés utáni depresszió

A kismamákat valahogy senki nem készíti fel arra, mi várható a szülés után. A szülésfelkészítő tanfolyamok rendre a terhességről és a szülésről szólnak, a csecsemőgondozást pedig letudják annyival, hogy hogyan kell szoptatni meg pelenkázni. Aztán megszületik a baba és az anyuka jogosan érzi úgy, hogy összedőlt a világ. Ezen a hormonok játéka még tovább ront. De hogyan kerüljük el a szülés utáni depressziót és mit tehetünk ellene?

Az első és legfontosabb a felkészülés. Első gyermeke születése előtt a legtöbb anyuka azt képzeli, ha már túlvan a fárasztó és fájdalmas szülésen, akkor kezdődik az örömmámor, leszáll a rózsaszín köd és kezében tartja majd az ő nyugodt, békésen szuszogó, jóevő, jóalvó picurkáját. Ezzel szemben a valóság az, hogy az újszülött egész nap ordít, folyton szopizni szeretne, a tej hol kevés, hol meg ömlik belőled, és senki nem ad egyértelmű tanácsokat, ha kérdezel valamit a nővérkétől vagy az anyukádtól merőben eltérő tanácsokat kapsz.


A szülés utáni napokban hirtelen hangulatváltozás következik be, ami annak köszönhető, hogy a terhesség alatt a szervezetben termelődött ösztrogén szintje (ennek köszönhető a kiegyensúlyozott babavárás) hirtelen csökken, helyét a tejtermeléshez szükséges prolaktin hormon veszi át. Az anyuka fáradt a terhesség után és ahelyett, hogy kipihenhetné a megpróbáltatásokat, nyakába szakad a baba gondja is annak összes bizonytalanságával együtt: eleget eszik? nem sárgul be? miért sír? Hazatérve azt tapasztalja, hogy hetekre be van zárva a babával, elmaradnak a barátok telefonjai: míg a terhesség utolsó heteiben mindenki telefonált és megkérdezte, mikor születik már meg, addig az első pár hétben senki nem jelentkezik, nehogy megzavarják a mamát. A magány és a tehetlenség érzése, az anya nyakába szakadt felelősség pedig szülés utáni depresszióhoz vezet.

A szülés utáni depresszió 2-3 napig vagy akár 2-3 hétig is tarthat, de ha valaki hajlamos a depresszióra akár elő is hozhatja belőle a terhesség alatt általában csillapodó betegséget. Megfelelő kezelés nélkül akár évekig is elhúzódhat a depressziós állapot. Akinek korábban volt már az életében depressziós állapot, akit kezeltek már depresszióval, annál nagyobb eséllyel alakul ki a szülés utáni depresszió is. A szülés utáni 3.-4. napon már előjöhet, de a baba első életéve során bármikor jelentkezhet. A nők 15-20%-ánál fordul elő, függetlenül attól, hogy az első vagy a sokadik szülésen estek át.

Akinek korábban volt már az életében depressziós állapot, akit kezeltek már depresszióval, annál nagyobb eséllyel alakul ki a szülés utáni depresszió is.
Szintén gyakori ez az állapot azoknál az anyukáknál is, akik mindent tökéletesen akarnak csinálni, akik mindenkinek meg akarnak felelni – számukra fontos, hogy megtanulják, nem kell csillogni a parkettának és nem muszáj nekik háromfogásos ebédet varázsolniuk mindennap az asztalra.

A szülés utáni depresszió jelei
Az anya nem tudja gondozni a gyereket, nem szoptatja, nem teszi tisztába, úgy tesz, mintha a baba nem is létezne. Emiatt pedig folyamatosan bűntudat gyötri, rossz anyának és értéktelennek tartja magát, bűnösnek, amiért nem foglalkozik eleget a kicsivel. Saját magát is elhanyagolja: nem eszik, nem öltözik fel rendesen, nem fürdik, és eközben arról számol be, hogy ő milyen csúnya, nem kell senkinek.
Egész nap fáradt, de nem tud aludni, éjszaka is forgolódik. Olykor a halál gondolatával foglalkozik.

Megelőzés
A legjobb védekezés, ha felkészülünk az anyaság nehézségeire. Már a szülés előtt szükséges foglalkozni a lehetséges problémákkal és nehézségekkel, hogy ne álljunk tanácstalanul a kórházban és legyen annyi rálátásunk a babázással kapcsolatos kérdésekre, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a hasznos és a káros tanácsokat.

Gyógyítás
Amennyiben a szülés utáni depresszió veszélyezteti a baba ellátását, elhúzódik, tovább tart, mint 1-2 nap, érdemes szakember (pszichiáter) segítségét kérni.
A homeopátia alkalmazása már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott, ez azért is jó megoldás, mert a homeopátiás szereket szoptatás mellett is lehet szedni, míg a pszichiáter által felírt hagyományos gyógyszerek többsége szoptatás alatt nem szedhető.
A SEPIA OFFICINALIS 15 CH, napi 1×5 golyós adagolásban akkor szedhető, ha az anyuka sír, lehangolt, keresi az egyedüllétet, elutasítja a vigasztalást.
A PULSATILLA PRATENSIS 15 CH (napi 1×5 golyó) azoknak a kismamáknak jó, akik érzékenyek, könnyen elsírják magukat és igénylik a vigasztalást.

Innét másoltam:
http://www.kismamablog.hu/szules/szules-utani-depresszio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sikerült beállítanom a megjegyzés rovatot, így mostantól könnyebb lesz Megjegyzést írni.Ha nem tudtok bejelentkezni a névtelen elnevezésű profilt válasszátok! :-)