2012. július 1., vasárnap

Vasárnap esti okosság:Ha megtömöm, jobban alszik?

Szuper kirándulós napunk volt ma, de azt majd csak holnap. Fáradt vagyok.
Szép hetet mindenkinek!


Vida Ági baba blogjáról másoltam:

Gyakran hallani, hogy ha romlik a baba alvása, ha éjjel gyakrabban ébred, akkor ezen segíthet, ha este jó alaposan bevacsoráztatjuk (néha ehhez még azt is hozzáteszik, hogy tejpépet kelld adni neki ilyenkor) és akkor jobban alszik majd. Mi ebből az igazság?

Egészen kis korban még általában szoptatás (vagy tápszer) közben alszik el a baba este, ilyenkor általában jól is lakik. 3 hónapos kor körül azonban már előfordulhat, hogy este annyira élénk, hogy csak röviden eszik, nem eszik eleget, valamint ilyenkor estefelé már a tej is kevesebb (igaz, este zsírosabb az anyatej). Erre azonban nem az a megoldás, hogy cumisüvegből pótlást adunk neki, hanem az, hogy estefelé gyakrabban szoptatjuk, akár félóránként, óránként meg lehet kínálni, ez a tejtermelésnek is jót tesz majd és ő is jobban jóllakik.

Kisebb korban sokat segíthet az ún. álometetés is, amelynek a lényege, hogy amikor te lefekszel aludni, az alvó babát kiveszed és megszoptatod, így hosszabban alszik majd teli pocakkal és nem ébreszt fel pár órával azután, hogy éppen elaludtál.

Ha a baba elkezd éjszaka a korábbinál gyakrabban ébredni, ilyenkor szokták általában tanácsolni a vacsoráztatást, abban reménykedve, hogy ha jóllakik a baba, akkor utána biztosan jobban is fog aludni. Ez általában akkor jár sikerrel, ha este már kevesebb a tej, vagy kevesebbet eszik a baba, vagy nappal nagyon keveset eszik csak, inkább nézelődik, és emiatt kel éjszaka.

Azonban több olyan ok is lehet, ami miatt ez az “akció” nem jár sikerrel:

a babáknak általában gyors az emésztése, ezért hiába “tömöd” meg, 3-4 óra múlva ugyanúgy megéhezhet,
ha a gyakrabb ébredések hátterében a mozgásfejlődés vagy a kezdődő fogzás áll,
esetleg hasfájás, száraz levegő, vagy betegség miatt ébred a baba éjjel.
Gyakori, hogy a gyakrabb éjszakai ébredéseket valóban éhség okozza, és az is előfordulhat, hogy a korábban éjjel jól alvó baba ismét többször felkel éjjel. Ha 3-4 óránként kel a baba enni, akkor ott az éhség a probléma és nem szabad alvásra szoktató módszerekkel, cumi vagy tea adásával megpróbálni alvásra szoktatni, mert éhes, ilyenkor meg kell etetni. A 3-4 óránkénti evés, majd visszaalvás nem számít alvászavarnak, erről akkor beszélhetünk, ha a baba 3 óránál gyakrabban, rendszertelen időközönként ébred, vagy ébredés és evés után hosszan nem tud visszaaludni.

Tejpépet egyen?

Tápszeres babáknál nyugodtan be lehet vezetni a tejpépet az étrendbe akár az esti tápszer helyett, akár előtte is. 4 hónapos kortól a gluténmentes, 6 hónapos kortól a gluténes változatot is kaphatja a baba. Anyatejes babáknál azonban egyáltalán nincs szükség tejalapú tejpépekre, helyette 6 hónapos kortól gabonapépet kaphat a baba (ebben ugyanis nincs tejfehérje, így a tejallergia kockázata kizárható)

Nem muszáj azonban tejpépet adni vacsorára, kaphat a kicsi sűrű főzeléket, burgonyával, vagy a korának megfelelő gyümölccsel, zöldséggel összeturmixolt főtt rizst is, ez is tápláló és laktató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sikerült beállítanom a megjegyzés rovatot, így mostantól könnyebb lesz Megjegyzést írni.Ha nem tudtok bejelentkezni a névtelen elnevezésű profilt válasszátok! :-)